Sommar och flugor

Bästa tipsen för en så flug och insektsfri hästsommar som möjligt? 
Allt från medel, flughuvor och andra tips. Fästingmedel? 

Hur mycket störs era hästar av insekter vid ex. Skogsturer? 
Använder ni insektsskydd även vid ridning eller enbart i hagen? 

Bästa tipsen för att undvika och att få bort flugägg?

Ja, sommaren är ju fantastisk men jobbig på samma gång med alla insekter. Vi använder oss av flughuvor på hästarna i den mån det går, Bella är en riktig flughuveavtagardrottning(haha) så det är svårare att hitta en huva som sitter kvar på henne. Har ni tips på någon sådan är det välkommet! Tage och Focus använder jag långa huvor på, som går ända ner över mulen, just för att de har bläsar och ljusa mular och bränner sig lätt. Smörjer gärna med barnsolkräm(gärna så klibbig sådan som möjligt) också under flughuvan för bästa möjliga skydd. 

Vi använder oss också av flugtäcken när det blir som värst. Vi föredrar täcken som har magplatta och halstäcke, så att det täcker så mycket som möjligt på hästen. Än så länge så har vi inte använd några ridtäcken vid ridning, men det kanske kan vara att föredra vid skogsridning. Vad tycker ni läsare som har testat, hjälper det? 
 
Vad det gäller sprayer så föredrar vi helt klart Absorbine Ultra Shield och Bromsblockare från Effol. De två har givit bäst effekt, enligt oss. Centaura är också bra att spraya på sig själv. Fästingmedel är inget som vi använder då våra hästar sällan får fästingar. Har knappt hänt över huvud taget, faktiskt. 

Flugäggen försöker vi undvika genom att spraya pälsglans på benen. Det kan hjälpa litegrann. Annars, om de får flugägg, så brukar vi antingen ta ett rakblad, ögonbrynskniv eller engångsrakhyvel för att få bort dem. Det funkar hur bra som helst! Gäller bara att vara försiktig såklart, så man inte råkar skära hästen på något vis. Annars vet jag att det finns knivar tillverkade för just flugägg, så det är bara att googla på om man hellre vill använda sig av det. 

Så, det är helt enkelt så vi gör under den insektsdrypande perioden av året. Har ni läsare några tips så får ni jättegärna komma med dem i inlägget! :)

 

/ Anna