"Acceptera att ponnyer kan förändras"

I den senaste Tidningen ridsport som vi fick hem idag fanns det en insändare på "Tänkt och tyckt-sidan" där man kunde läsa att en maxad b-ponny blev kontroll/ommätt till 131,9 cm. Den hade alltså vuxit sen slutmätningen. Familjen var besviken då ponnyn "aldrig skulle kunna hävda sig bland c-ponnyer".

Jag förstår tanken med det hela, men kan inte låta bli att tycka det är konstigt när skribenten menar att "Det skulle vara direkt farligt att skicka in honom på en bana med distanser för kategori c". Då tänker jag såhär: om det är "farligt" att en ponny på 1,32 ska gå på samma distanser som en annan på 1,40, hur farligt är det då inte att Boppen på 1,80 drygt går på samma distanser som en liten häst på 1,50?

Det är aldrig något tjaffs om liknande "orättvisor" på storhästtävlingar, och då är det betydligt större storleksskillnad på hästarna där. Jag tycker helt enkelt att man får lära sig hur storgalopperad ens häst är, och rida/anpassa sig utefter det. Sedan förstår väl jag också att det kanske inte är lika lätt för en liten c-ponny bygd som en b-ponny att gå medelsvår klass för c-ponnyer, men det är en annan sak. Den ponnyns tävlingskarriär behöver ju inte vara slut för det.

Köper man en ponny som är väldigt maxad tycker jag att man får vara beredd på att den kan bli övermätt vid kontrollmätning, och om den blir det får man väl helt enkelt Acceptera att ponnyer kan förändras.

Vad tycker ni om kontrollmätning? Bra/dåligt eller borde helt enkelt en ponny vara slutmätt när den är slutmätt?

/ Emma