Våra hästars hållbarhet

Ett annat önskeinlägg från er sida har varit att vi ska skriva om våra hästars hållbarhet och hur vi gör för att hålla dem så hållbara som möjligt. Därför tänkte jag skriva ett inlägg om detta.

Våra hästar har som ni vet varit skadade detta år och nu är vi extra noggranna med att variera träningen. Boppen har ju haft en skada i ena hasen. Den tar vi numera hand om genom att linimenta den innan ridning och kyla den efteråt. Jag tycker att det fungerar bra, och den har känts fräsch den senaste tiden. 

Ridningen då? Båda våra hästar har på ett ungefär samma veckoschema för en så bra hållbarhet som möjligt. Så här ser detta ut:
 
♥ Uteritt 2 dagar
♥ Dressyr 2 dagar
♥ Hoppning 1 dag 
♥ Tömkörning/tömlongering 1 dag
♥ Vila 1 dag

Detta schema varierar ju lite från vecka till vecka beroende på väder eller om vi har någon tävling osv, men vi försöker att följa denna mall så gott det går. Tömlongering är ett superbra komplement till ridning och det bygger muskler på rygg och rumpa otroligt bra, samtidigt som det är nyttigt att se hur hästen jobbar från marken och det är skönt för hästen att slippa bära en ryttare varje dag. Dressyr är ett måste för en hållbar och lösgjord häst, och hoppningen/uteritterna rider vi för att hästarna ska få variation i arbetet. Trots att vi inte tävlar Tage i hoppning så får han också skutta ibland. Boppen tävlas ju i hoppning så därför blir det seriös träning för honom där. Under uteritterna så jobbar vi hästarna i form och rider dressyrrörelser så gott vi kan. Båda blir väldigt spända under uteritter, vilket försvårar detta endel, men oftast så går det ganska bra ändå.

När vi rider dressyr så är vi väldigt noggranna med att variera formen så att inte någon del av kroppen blir belastad för mycket. Det är inte nyttigt att utsätta bakbenen för hårt tryck hela tiden tex, så därför varierar vi lång & låg form med hög form, samling med friskare tempo osv. Ett bra upplägg tycker jag är att börja med att skritta, trava och galoppera fram hästen i lång och låg form, sedan sätta mer press på hästen i mitten av passet(hög form, samling, svårare rörelser osv) och sedan avsluta med att trava av hästen riktigt lång och låg så den kan komma upp med ryggen ordentligt och få slappna av. Viktigt att tillägga är att alla hästar är olika, men detta passar bra för våra hästar. 



Det där var väl ett så kort inlägg jag kunde skriva om just hållbarheten. Har ni något tips på hur man får just en hållbar häst?


/ Emma
Kommentarer
Miranda Strand säger:

Jag tycker ett sunt tänk kring hästen är det viktigaste! :D

I övrigt - väldigt bra skrivet och väldigt bra formulerat! Själv rider jag mest ut då jag inte har egen volt eller ridhus(bor på egen gård). Volt finns 1,5km från oss. Därför blir det mest uteritter för min del men tränar regelbundet i hoppning och dressyr. Men till skillnad från era hästar så är min 7-åring en pärla att rida ut på! ;D OTROLIGT stabil i psyket!

Svar: Skönt att du har en snäll häst att rida ut på! Då går det ju mycket lättare att jobba den korrekt ute också, och då behöver man ju inte rida dressyr lika ofta :)
Emma & Anna Elfstrand

2012-10-02 | 14:50:46
Bloggadress: http://mirandastrand.blogg.se
Jennifer säger:

Låter aldrig mina hästar stå helt när de har vila. Vila för mina hästar är att power-walka för hand eller skritta barbacka på lång tygel och bägge dessa gör jag ute i skogen ca 1 timma efter färdig hagvistelse. Sitter jag på så rider vi även över stock och sten inne i skogen, slalom bland träd, där de rör sig så naturligt som möjligt och blir mjuka och fräscha av att naturen får dem att lösgöras genom just undvika stenar, gå över stockar. Detta varje dag dagen efter tävling också! Att stå helt gör de bara stela! (Detta gäller så klart inte 3åringen som vilar flera ggr/v i hage)

Jag försöker rida ut så mycket som möjligt annars med, dressyr går jättebra att rida på grusvägar och fält - anledningen till detta är a) hästens motivation att arbeta stiger. b) raka spår! Följa fyrkantsspåret gills inte som att rida hästen på rakt spår om man inte har ett ridhus på 300x300m och vi vet alla att böjt spår sliter mer. Även longering därför, jag longerar aldrig mina hästar (också för att de inte vinner något på det då de inte jobbar korrekt tillräckligt snabbt, undantag 3åringen i utbildningssyfte). Och mina hästar är INTE stabila att rida ut på. :P

För mig är det viktigaste däremot att hästarna får tillräckligt mycket tid ute i hage! Hästen är skapt för att röra sig dygnet runt och hästar som är uppfödda på lösdrift och gått ute mycket regelbundet har en bättre hållbarhet. Försöker att aldrig rida de den tiden på dygnet de är i hagen (inackorderingsstall) för att minska tiden de står still i box så mycket som möjligt.

Annars så kallvatten vid behov efter hård träning, BackonTrack på ben (ibland rygg) i transport till och från tävling, är det hopptävling så gör jag även ett våtvarmt arnikaomslag till frambenen. Stretcha!

PS, tänk på att hästen oftast precis som människor har mest träningsvärk 2-3dagar efter hårt pass, inte bara dagen efter. Smart att göra lösgörande joggande dessa dagar om de gått riktigt hårt! (:

Svar: Vi brukar också gå ut och gå med hästarna när de har vila också, om vi inte har alldeles för mycket att göra. Och håller med om hagvistelsen. det är ju det som är det sämsta med att stå i inackorderingsstall, hästarna får inte gå ute så mycket som vi hade velat tyvärr. Men det är ju dessvärre inget vi kan göra något åt, förutom att(som vi gör idag) åka 1,5 mil för att ta in dem själva istället för att stallägaren gör det.
Emma & Anna Elfstrand

2012-10-02 | 19:25:08
Bloggadress: http://jenniferwressle.blogspot.se
AnKi säger:

Bra och varierat underlag är viktigt också.

2012-10-02 | 21:16:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: