Svar på tipstorsdag

Då tänkte jag ta och svara på några av de frågor som vi fått in på vår tipstorsdag. Kom gärna med egna tips i kommentarsfältet :) Vissa tips/frågor vi har fått in ska vi se till att göra videos om, typ tips hur vi kan sitta ner lättare i traven och liknande som enklare går att förklara i videoform!

1. Några bra tips vad man kan göra för att undvika skavsår på "obekväma ställen" när man rider? Var tvungen att ta med den här frågan även om vi tyvärr inte har några egna tips att komma med, då vi är lyckligt lottade att ha sluppit detta problem i alla dessa år. Kan inte ni läsare komma med egna tips, för jag vet att det är många som har samma problem!

2. Vilka rid-övningar upplever ni som mest lösgörande för hästen? 
Rider en äldre herre som lätt blir stel, hade varit roligt att få tips från er som också har två lite äldre hästar.
 Boppen kan också lätt bli stel i sidorna och det är svårt att forma honom för innerskänkeln. Det jag jobbar massor med honom just för lösgjordhetsskullen är: Övergångar, skänkelvikningar och öppnor/slutor. Några favoritövningar som inkluderar dessa rörelser är att rida övergångar och samtidigt variera hans ställning. Exempelvis rida på en åttvolt och ha honom både inåt- och utåtställd (då måste han hela tiden forma sig för en ny innerskänkel och får gymnastisera sin kropp bra), utifrån detta gör jag övergångar medans jag har honom ställd. Funkar även fint att göra övergångar samtidigt som du har hästen i en lätt öppna eller sluta. Skänkelvikningar rider jag både på volt och rakt spår. Öppnor likaså (älskar att rida på en volt och tänka bogen in för att få loss Boppens stela bogar), och i slutorna har jag börjat rida mer på diagonaler eftersom det är ett bra bevis på om hästen faktiskt är helt loss eller inte. Supersvårt på Boppen som har ganska lätt för sluta på rakt spår/volt, men jag får inte alls till det på samma sätt på diagonaler, så det tränar vi mycket på nu, och jag tycker det hjälper hans kropp att komma loss mer :) 

3. Vad jag förstått så jobbar ni formmässigt med era hästar lite mer naturligt än andra. Om ni förstår vad jag menar. Hur gör ni för att få era hästar/andras att gå i en stadig och balanserad form utan att dra i innertygeln eller såga etc? Vi jobbar väldigt långsiktigt med själva form-biten. Vi vill att hästarna ska söka sig ett eget, lagom, stöd i tygeln och utifrån det med egen styrka jobbar upp en stabil form utan att vi ska "bära runt" dem. Då gör vi som så att vi håller ett lätt stöd i tygeln (tänk sträckt tygel som inte ska glappa, men inte heller bli stum) och sen försöker vi att behålla det stödet hela passet. Ifall hästen biter sig fast/blir stark så släpper vi stödet helt, och tar ett nytt likadant mjukt stöd som vi vill ha. På så vis kan hästen inte bita sig fast på samma sätt, och det blir också svårare för den att krulla ihop sig. Sen jobbar vi såklart med drivande skänkel (som endast ska driva när det behövs) och med vårt säte/core för att fånga upp hela energin. Vid behov så kan vi röra mjukt på fingrarna bara för att få lite rörlighet i bettet ifall det skulle behövas, men oftast så rider vi med stilla hand och försöker bygga upp en lösgjordhet/stabil form långsiktigt genom stärkande övningar istället.

4. Har ni några tips för att få en häst liksidig? Som har lättare för att ställa in till vänster än till höger, för att få bort det och kunna ställa inåt i båda varven. Alla hästar är mer eller mindre oliksidiga (precis som vi människor) så det gäller att identifiera problemen och jobba med det. Tage och Focus är svagare i höger bakben, medans Boppen är svagare i vänster, så de har lite olika bekymmer. Förutom att vara svagare i ett specifikt bakben så kan hästarna vara ojämnt musklade eller ha kortare muskler på en sida av kroppen, vilket gör det svårare att exempelvis ställa åt ett visst håll. När vi tränar upp svaga bakben så tänker vi på att verkligen försöka lägga mer vikt på det här bakbenet och få det aktiverat under större delar av ridpasset. Exempelvis genom skänkelvikningar och slutor. Focus som är vår mest oliksidiga häst har väldigt svårt för skänkelvikning åt vänster och vänstersluta, eftersom han då måste sätta under sig det jobbiga bakbenet. Därför jobbar vi mycket med de övningarna på honom och berömmer massor när han gör rätt. Hellre en kort intervall och sen beröm än att traggla med det en lång sträcka. När det kommer till ditt huvudproblem så är en idé att variera ställningen, så du rider honom ställd både utåt och inåt i båda varven eftersom han då får jobba på att ställa åt det svåra hållet i både det lätta och svåra varvet. Förhoppningsvis kan du då få till känslan åt det lätta hållet och föra över till det svåra. Prova även vad som händer om du experimenterar med din sits, om du kan hjälpa honom genom att exempel sitta tyngre på ett visst sittben, och beroende på hur du placerar och driver med dina skänklar!

 
/ Emma
Kommentarer
Anonym säger:

Den outfiten😍

2018-04-28 | 14:18:53
Anonym säger:

Nellie Berntsson ska sätta en utav hennes hästar på lösdrift:)

2018-04-28 | 21:03:07
Anonym säger:

Angående obekväma sår, beror ju lite på vart man får dom såklart men ibland kan det fungera att rida med binda! Ju rejälare desto mer vadderat :)
Babypuder kan man även ta i ljumskarna om det är där det skaver, man kan även tejpa med sporttejp på utsatta ställen. Undvik trosor med söm mitt i grenen, det är värdelöst att rida i enligt mig.... tejpa på kompress(er) på eventuella skavsår så fort dom uppkommer för att undvika att det blir värre, känns ibland som huden vänjer sig efter tillräckligt med skav haha...

2018-04-28 | 22:26:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: