Framme för skänkeln

Ni skriver alltid att hästen är eller inte är "framme för skänkeln" vad exakt menar ni när ni skriver/säger det med det mer konkret? Hört uttrycket förr men aldrig hört nån använda det så mycket som ni gör.

Jag tänkte svara på den här frågan i ett enskilt inlägg så alla har koll på vad vi menar när vi skriver detta om dagens ridpass :) 

Det som vi syftar på när vi säger att hästen är framme för skänkeln är att hästen, när du ger en skänkelhjälp, ska lyssna fram med en gång, inte en eller två sekunder senare, utan så fort du har gett hjälpen. Det är konkret vad vi menar med att en häst är framme för skänkeln. Om hästen inte är framme för skänkeln så tar det för lång tid innan hästen lyssnar fram på din hjälp. Ofta tycker jag även att en häst som är ordentligt framme för skänkeln också lyssnar tillbaks direkt på dina förhållningar. Detta brukar gå hand i hand med varandra. 

En häst som är framme för skänkeln behöver absolut inte vara en pigg häst. Jag tror att många kan lura sig på detta och tro att bara för att en häst är pigg/het så är den också framme för skänkeln, vilket inte är fallet. Att vara framme för skänkeln innebär enbart hur snabbt och tydligt hästen lyssnar på din skänkelhjälp. Av våra hästar så är Boppen den som generellt är mest framme för skänkeln, men han är absolut inte den piggaste hästen. Ju mer välriden, lydig och stark en häst är, desto mer framme för skänkeln kommer den också att vara under majoriteten av ridpassen. Har en häst en bra dag är den mer framme för skänkeln, men om den är trött eller inne i en svacka så blir den mindre framme för skänkeln.

Bella till exempel är helt klart vår piggaste häst, men hon är (pga sin låga ålder och korta utbildningstid) också den av våra hästar som är minst framme för skänkeln. Jag vet att detta problem kommer bli mindre och mindre med mer tid och det är kul att ha grejer att jobba med. Det märks också väldigt tydligt på henne när hon blir trött/har en svack-period att hon blir betydligt mindre framme för skänkeln. 

Sen tror jag också att ju mer rutinerad du blir som ryttare, och ju mer du lär känna din häst, desto petigare blir du och känner av dessa problem mer. Om vi säger att våra hästar inte är framme för skänkeln kanske någon annan som red dem inte alls skulle tänka på det. Jag tycker att de ridpassen som du har hästen helt (eller så gott som helt) framme för skänkeln... då jäklar får du också en riktigt bra ridkänsla :) 

 
/ Emma

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: